Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

"ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ" ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ



ΜΗ ΜΙΛΑΣ!!!


Εποικοδομιστική προσέγγιση: Ποιος είπε πως ο εποικοδομισμός είναι χρονοβόρος; Ο εκπαιδευόμενος υποθέτει λανθασμένα πως η γνώμη του έχει αξία για τη διεργασία της ομάδας, πως οφείλει να καταθέσει τις εμπειρίες του. Την ώρα της παρέμβασής του, η αναδόμηση των ιδεών του γίνεται εύστοχα και οικονομικά με δυο λέξεις μόνο!!! "Μη μιλάς!" Εξάλλου, ποιος τον ρώτησε για τις ιδέες του;

ΕΙΣΤΕ ΚΑΦΕΝΕΙΟ!!!



Ομαδοσυνεργατική προσέγγιση: Εδώ ο εκπαιδευτής, παραγνωρίζοντας το γεγονός πως και ο ίδιος είναι μέλος της ομάδας, διαφοροποιείται από το "καφενείο" που διαπιστώνει, ως άμοιρος ευθυνών. Επιτυγχάνεται έτσι υψηλός βαθμός συνεκτικότητας μεταξύ των μελών της ομάδας του "καφενείου".


ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!!!



Χειραφετική προσέγγιση: Ο εκπαιδευτής δεν έχει να πάρει τίποτα από τους εκπαιδευόμενους. Οι εκπαιδευόμενοι αντίθετα έχουν να επιλέξουν ελεύθερα μεταξύ της σιωπής κι ενός άπειρου πλήθους ενεργητικών αντιδράσεων, όπως: "Με πείσατε!", "Τι ωραία ιδέα!", "Συμφωνώ μαζί σας!", "Πώς δεν το είχα σκεφτεί!", "Τι ηλίθιος που είμαι και δεν μπορώ να παρακολουθήσω τη λογική σας!"

3 σχόλια:

admin είπε...

(Διόρθωση του προηγούμενου σχολίου)
Θα τα έλεγα αντιπαραδείγματα . Το θεωρώ αντιπροσωπευτικό ενός χώρου που αντιτάσσει την αυθεντία στην αυθεντικότητα.
Παρόλα αυτά είμαστε συμμέτοχοι . Διαπιστώσαμε 3 χρόνια μετά ότι μέσα σε 3 μέρες (κατά δήλωση του κ. Ράπτη) στήθηκε το πρόγραμμα, λειτούργησαν οι επιτροπές και πραγματοποιείται το πρόγραμμα. ΚΑΙ συμμετέχουμε , ο καθένας μας με το σκεπτικό του.
Ας κρατήσουμε αυτά που ακούσαμε από τους κ. Μακράκη, Ματθαίου, Ματσαγγούρα, Κόμη, Φράγκου, Δαπόντε, Δημητρακοπούλου.
Αν λάβουμε υπόψη ότι οι βοηθοί - υποψήφιοι διδάκτορες - δεν γνωρίζουν αν και πόσο θα πληρωθούν και ότι ναι μεν έχουν τις ευρύτερες γνώσεις αλλά δεν είναι αντικείμενο της εργασίας τους ή των σπουδών τους η επιμόρφωση ενηλίκων μπορούμε να πούμε ότι κράτησαν ένα επίπεδο. Οι περισσότεροι.
Ε... για τους άλλους δε θα μπορέσουμε.

Νίκος Μπαλκίζας είπε...

Βρε συ Γεωργία... πού τα ξέρεις όλα αυτά; Αφού την ενότητα για τη Μεθοδολογία Επιμόρφωσης Ενηλίκων δεν την κάναμε ακόμα! Μη βιάζεσαι...:) Έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα...

Unknown είπε...

Μάλλον έχει σκονάκια...